Viimeisimmät pohdinnat

9. loka, 2021

"Arvion mukaan liikkumattomuuden vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat 3,2–7,5 miljardia euroa"

16. syys, 2021

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja on tarkoitettu yhdenvertaistamaan ihmisiä ei eriarvoistamaan. Monin toimin pyritään päinvastaiseen ja valitettavasti jälleen kysytään medialukutaitoa sen suhteen. Älä lähde leikkiin mukaan, aseta itsesi toisen asemaan edes hetkeksi ja kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. 

Yhdenvertaisuus on Perustuslain 12§ ja lain tarpeellisuus on huomattava. Joissain kohtaa perätään hanakasti yhdenvertaisuutta ja toisessa kohtaa ollaan valmiita polkemaan oikeuksia mennen tullen. Aina ei ymmärretä ihan missä raja menee.

Passia voidaan käyttää mutta jos ei ole rajoituksia ei tarvitse passiakaan. Rokotukset eivät tutkimusten ja näytön mukaan ehkäise tarttumista ja edelleen me kaikki sairastumme ja sairastamme erilailla. Nyt jo puhutaan influenssa-kaudesta mistä ei ole yli vuoteen puhuttu sanaakaan, sekin on vaarallinen tauti riskiryhmille, johon vuosittain THL:n mukaan myös kuolee ihmisiä.

Väheksymättä mitään, mitä mikään sairaus aiheuttaa, ei nämä rokotteet estä kaikkia rokotettujakaan sairastumasta eikä läheskään kaikki sairastuneet päädy sairaalaan tai sairasta vakavasti sitäkään. Se että rokotteisiin on hyväksyttävämpää kuolla se yksikin ihminen,joka ei saisi tautiin kuolla, on mielestäni vähintääkin outoa. Kyseenalaistamisesta on tehty suoranainen alas ampumisen oikeutus. Unodetaan koko ajan, että on paljon muitakin asioita mitkä kuormittavat meidän terveydenhuoltoamme, henkilöstöpula on yksi seikka ja monenlaista muutakin syytä kuormittumiseen on kuten sairaanhoidon henkilöstövaje, mikä taas ei johdu Koronasta. Mikä sopii toiselle ei välttämättä jollekulle muulle. Tiedetään myös se, että sairastetusta taudista saa vasteen virukselle. Vastakkainasettelu on jatkuvaa mutta täysin turhaa ja valitettavaa kun luetaan vain otsikot ja lähdetään siihen mukaan. 

Terveydenhuoltomme on ollut kuormittunut vuosia ja tässä kaikessa on julkisen terveydenhuollon alas ajon meininki. Meillä Lahdessa se Vauhti kiihtyy alasajossa eritoten.

Sote on saatu maaliin ja Aluevaalit tulossa 23.1.2022 ja  jälleen kerran ajankohta on strategisesti oikea vaaleille 23.12.2021-23.1.2022 jolloin valtuustoihin pyritään saamaan ne oikeanlaiset henkilöt päätöksenteon kannalta katsottuna.

 

15. elo, 2021

Perusterveydenhuollon alasajo on siirtymä yksityiseen maailmaan, itse olen kirjoittanut monta vuotta. Taustalla on varakkaiden tahtotila, jotka voivat halutessaan ostaa terveyspalveluja mistä vain. Sen sijaan että vain ostaisivat, kun voivat, on tahtotila, ettei köyhä saisi palvelua verovaroin, vaan verovarat tulisikin ohjata yrittäjille. Yksityinen joka ei edes palveluja tuota siten, että potilas mihinkään hoitoon pääsisi. Harva se päivä tästä aiheesta on mielipidekirjoituksia ESS, kun Harjun terveys Oy pyörittää. Aina Mehiläiseltä tulee vastaus, joka on tietysti yhtiön linjan mukainen muttei vastaa sitä todellisuutta.

Yhteiskuntaa ei vain ole luotu varakkaita varten, vaikka niin tuntuvat varakkaat ajattelevan. Niin Koronan kun muidenkin illuusioiden varjolla tavallinen kansalainen on puhuttu pyörryksiin ja pelolla ohjailtu. Mitään negatiivista ei saisi sanoa tai julkaista Koronaan, rokotuksiin tai hyvinvointiyhteiskunnan alasajoon liittyen esille tuoda. ESS ei julkaise eikä UusiLahti ei myöskään Omalähiö eikä kovin paljon soraääniä valtakunnan mediastakaan kuulu.

Iso kysymys kenen puolella media olikaan, tietysti sen varakkaan, missä se raha piilee ja media ohjailee tätä showta. Illuusioiden luominen on markkinatalouden ykköstavoite, myydään sutta, totuuden tullessa ilmi, sanotaan voi voi. Ne jotka vastaan laittavat ostetaan tai leimataan ja aiheutetaan mahdollisimman paljon ongelmia, ettei jaksaisi/kerkiäsi yhteiskunnassa tapahtuviin epäoikeudenmukaisuuksiin keskittyä.

Suomi on puoluemaa ja päätökset ovat poliittisia. Jos äänestit mainospuheiden mukaan on jälki sen mukaista. Vaaleja tulee ja menee ja kansalaisten tehtävä on pysyä kärryillä poliittisesta pelistä, jonka nappulana kansalaiset laudalla ovat. Seuraavat vaalit ovat kulman takana 23.1.2022 Maakuntavaalien äänestyspäivä, sitä ennen tietysti ennakkoäänestys tammikuun alussa ja joulukuussa ehdokkaat tekevät vaalityön. Strategia ennen kaikkea, jotta saadaan maakuntavaltuustoonkin ne oikeamieliset valtuutetut, yksityistämisen kannattajat.

TV, Radio, netti, siis kaikki mahdolliset viestintävälineet aivopesevät meitä koko ajan. Rokotteen suhteen Kiinan ihmisoikeuksien vastainen toiminta ylipäätään on unohdettu kun siellä ne kansalaiset kuuliaisesti tottelevat hallitusta, propanganda jyllää. Muistetaanko että Kiinassa vangitaan ja tapetaankin ihmisiä aivan mitättömistä syistä, siellä ei ihmisoikeudet päde. Ei mitenkään uskottava maa asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä ajatellen saati ihan normielämistä. Illuusiot ovat tätä päivää. 

Aivopesua tehdään yksityistämisen puolesta, huonosta ja saavuttamattomasta palvelusta luodaan radiokanavilla ja TV gallupeissa loistava palvelu se Harjun terveys. Mehiläinen panostaa mainostamiseen muttei potilaiden hoitamiseen, kun sitä hoitoa ja jatkohoitoahan ei ilman voiton mahdollisuutta Oy:ssä tuoteta.

PHHYKY eli kunnat omistavat vielä 49 % yhtiöstä mistä Mehiläinen 51 % eli sen päätösvallan verran ja siitä syystä voi tehdä kaikki päätökset, koskien palvelujen tuottamista, vaikka vähimmäissuoja on Oy lakiin kirjattukin,  on nähty yhtiön ensimmäisen toimintavuoden ekalla puoliskolla jo kuinka toimii yhteisyritys. Kauankohan menee ennenkuin perusterveydenhuolto on yksityistetty kokonaan ja verovaroin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29. heinä, 2021
 

Koronapassi olisi oikeusoppineiden mielestä mahdollinen Suomessakin – nämä oikeudelliset ongelmat pitäisi kuitenkin ratkaista ensin

Oikeusministeriö arvioi koronapassiin käyttöönottoon liittyviä oikeudellisia ongelmia jo keväällä. Esiin nousivat ennen kaikkea yhdenvertaisuuteen liittyvät pulmat. Oikeusoppineet kertovat, millainen malli Suomessa olisi mahdollinen.

Suomessa valtaosa uusista koronatartunnoista on nyt viruksen deltavarianttia. Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingin Messukeskuksen parkkihallissa otettiin koronavirusnäytteitä 2. heinäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
JESSE MÄNTYSALO
 

Ylen haastattelemat oikeusoppineet eivät pidä koronapassin käyttöönottoa Suomessa oikeudellisesti mahdottomana vaihtoehtona.

Sen sijaan koronapassiin liittyy yhä seikkoja, jotka vaativat asiantuntijoiden mukaan tarkempaa oikeudellista pohdintaa.

Koronapassilla voisi päästä esimerkiksi ravintoloihin ja festivaaleille, mikäli on rokotettu, sairastanut koronataudin tai esittää negatiivisen testituloksen. Koronapassi on jo käytössä esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa.

Oikeusministeriö pohti jo viime keväänä, millaisia oikeudellisia esteitä koronapassin käyttöönottoon Suomessa liittyy.

Ylen saamassa 13. huhtikuuta päivätyssä muistiossa oikeusministeriö tähdentää, että arviot ovat alustavia, ja muistio on laadittu hyvin nopealla aikataululla.

Ministeriö lausui tuolloin, että koronatodistuksen käyttöön voi suhtautua “lähtökohtaisesti jokseenkin pidättyvästi”.

Esimerkiksi Saksassa isoille festivaaleille tai ravintoloihin pääsee vain koronapassia eli terveystodistusta näyttämällä. Pääsyvaatimuksena on täysi rokotussarja, sairastettu koronatauti tai todistus negatiivisesta koronatestistä. Kuvituskuva. Kuva: Juha Kivioja / Yle

1. Eriarvoisuus on suurin kynnyskysymys

Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi sukupuolen, iän, terveydentilan tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Oikeusministeriö lausuu muistiossaan, että koronapassin edellyttäminen palveluiden saamiseksi merkitsisi ihmisten asettamista keskenään eri asemaan.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, ettei koronapassiin liity ylitsepääsemättömiä oikeudellisia esteitä. Sen käyttö olisi kuitenkin laisäädännössä rajattava selkeästi tiettyihin palveluihin.

– Selvää on, ettei koronapassia voisi käyttää avaimena julkisiin tiloihin pääsemiseksi. Sama koskee tiettyjä kulkuvälineitä, kuten busseja ja junia, Voutilainen toteaa.

Voutilainen näkee, että koronapassin hyväksyttävistä käyttötarkoituksista pitäisi mahdollisesti säätää laissa.

Professorin näkemyksen mukaan koronapassia ei voisi pitää edellytyksenä ruokakaupassa asioinnille, mutta "sirkushuveihin" se saattaisi soveltua.

– Sen käytölle esimerkiksi joukkotapahtumissa voisi löytyä perusteita. Toisaalta myös yksityisten toimijoiden osalta tämä syrjintäkysymys pitäisi jollain tavalla ratkaista.

Oikeusministeriön muistiossa mainitaan, että yksityisellä elinkeinonharjoittajalla voi elinkeinovapauden nojalla olla oikeus päättää tarjoamistaan palveluista ja niiden saamisen edellytyksistä.

– Nämä edellytykset eivät kuitenkaan saa muodostua syrjiviksi, sillä yhdenvertaisuuslain soveltamisala ulottuu laajasti myös elinkeinotoimintaan, oikeusministeriö lausuu.

Ministeriö lisää, että perusteluna eri asemaan asettamiselle tulisi olla, että todistuksen edellyttämisen kautta voidaan estää tartuntoja. Syyksi koronapassin käytölle ei voi ministeriön näkemyksen mukaan olla esimerkiksi rokotekattavuuden edistäminen.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, ettei koronapassin käyttöönotto Suomessa olisi oikeudellisesti mahdotonta. Kuva: Yle

2. Passi ei voisi perustua vain rokotuksiin

Koronarokotteen ottaminen ei ole pakollista. Tästä syystä oikeusministeriö katsoo, että on vaikea ajatella, että rokotustodistus olisi edellytyksenä lakisääteisten palveluiden käyttämiselle.

Helsingin yliopiston julkisoikeuden dosentti Pauli Rautiainen näkee, että pelkkä rokotuksiin perustuva koronapassi olisikin todennäköisesti oikeudellisesti mahdoton.

Sen sijaan koronapassi voisi sisältää tiedon myös jo parantuneesta taudista ja mahdollisesti negatiivisesta testitodistuksesta.

– Meillä on syytä käydä keskustelua nimenomaan tällaisen laajemmin ymmärretyn koronapassin mahdollisuudesta, Rautiainen toteaa.

Oikeusministeriön mukaan perusoikeuksista ei voida poiketa, vaan perustuslaissa säädettyjen oikeuksien tulee toteutua myös niiden osalta, joilla todistusta ei ole.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilaisen mielestä välttämättömien ja lakisääteisten palveluiden käyttämiseksi ei voida edellyttää koronapassia.

– Sen sijaan matkustamiseen edellytetään jo nyt koronatodistusta. Yhtä lailla se perustuu vapaaehtoisuuteen.

EU:n koronatodistus on ollut saatavilla Omakanta-palvelusta 14. heinäkuuta alkaen. Kuvassa on palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen. Kuva: Silja Viitala / Yle

3. Tanskan malli häivyttäisi pulman henkilötietosuojasta

Tietoja rokotuksesta, sairastetusta taudista tai testituloksesta voidaan pitää arkaluonteisina henkilötietoina. Oikeusministeriö huomauttaakin, että arkaluonteisten tietojen käsittelyn salliminen koskisi henkilötietosuojan ydintä.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen on samaa mieltä.

– Missään tapauksessa ei voida ottaa käyttöön sellaista passia, josta ilmenee tarkasti, onko henkilö ottanut rokotteen, sairastanut koronan vai onko hänelle tehty juuri koronatesti, Voutilainen kertoo.

Hän uskoo, että henkilötietosuojaan liittyvät ongelmat voisi ratkaista teknologian avulla niin, ettei tarkkoja terveystietoja tarvitsisi yksilöidä. Näin on toimittu muun muassa Tanskassa.

– Tieto voisi olla vaikka QR-koodituksen takana, jolloin sen pystyisi lukemaan lukulaitteella. Asia ilmaistaisiin vaikka siten, että henkilöllä ei ole esteitä tiettyyn paikkaan pääsemiselle.

Lisäksi Voutilaisen mielestä tulisi pohtia sitäkin, miten toimitaan niiden henkilöiden kohdalla, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää tietoteknistä sovellusta.

Koronapassin käyttöönottoon menisi kuukausia

Koronapassin käyttöönottamisessa menisi Voutilaisen arvion mukaan joka tapauksessa useita kuukausia. Oikeudellisia kysymyksiä tulisi punnita tarkoin ja lain­säätäminen veisi oman aikansa.

– Loppuvuodessa oltaisiin ennen kuin se voisi tulla käyttöön, Voutilainen uskoo.

Hän huomauttaa myös, että koronatilanne voi muuttua matkan varrella merkittävästikin.

– Emme tiedä, mllainen koronatilanne on kahden kuukauden päästä – onko esimerkiksi sellaisia virusmuunnoksia, joihin rokotteet eivät tehoa. Silloin tällainen passi olisi käyttökelvoton.

2. touko, 2021

Vanhempaintoimikunta tiedottaa 
 

Koulun vanhempaintoimikunta on tänä keväänä kokoustanut etänä Teamsin välityksellä, mutta samalla useammin kuin koskaan aiemmin.

Työn alla vtk:lla on ollut ensi syksyn kouluvalokuvauksen kilpailutus sekä aloite ja lehtikirjoitus Sepänniemen kentän kunnostamisesta.  

Syksyn kouluvalokuvauksen osalta pyysimme palautetta myös kaikilta huoltajilta - kiitos jälleen runsaasta vastausmäärästä!
Palautteiden ja uusien hintatarjousten perusteella päätimme jatkaa yhteistyötä Focusoivan kanssa. Yhteenveto palautteista on käyty Focusoivan kanssa läpi ja sopimuksen teon yhteydessä on sovittu mm. uusintakuvausmahdollisuus sekä edellytetty tarvittavat kehittämistoimenpiteet verkkokaupan osalta.  

Sepänniemen kentän heikko kunto on huolestuttanut sekä koulun henkilökuntaa että meitä huoltajia. Tämän vuoksi kokoustimmekin alkuvuodesta ahkerasti, ja kirjoituksemme "Ahtialan Seppis kaipaa pikaista kunnostusta" julkaistiin Etelä-Suomen Sanomissa 7.3.2021. 

Lähetimme myös Lahden kaupungille aloitteen kentän kunnostamisen pikaisesta aloittamisesta. Saimme juuri tiedon Lahden kaupungin liikuntapalveluilta, että kentän kunnostusta esitetään kaupungin ensi vuoden investointeihin kaupunkiympäristön palvelualueen talousarvion kautta. Mahtavaa saada kunnollinen ulkoliikunta-alue myös tänne Pohjois-Lahteen! 

Lisäksi vanhempaintoimikunnan edustaja Anita Immonen osallistui huhtikuun loppupuolella järjestettyyn koulun CAF-arviointiin (= toiminnan laadun arviointi). Vanhempaintoimikunnan edustaja Satu Lehtola puolestaan on hakenut mukaan Lahden kaupungin järjestämään pohjoisen alueen kumppanuuspöytään (www.lahti.fi/kumppanuuspoydat).  

Iloksemme voimme myös todeta, että viime vuonna saadun lahjoituksen (iso kiitos vielä silloiselle 6B-luokalle!) myötä pystymme jakamaan tänäkin keväänä stipendit oppilaille. Jakokriteereistä päättää oppilaskunta ja stipendien saajat äänestetään luokissa.

Aurinkoista kevään jatkoa! 

Terveisin 

Ahtialan koulun vanhempaintoimikunta: Anita Immonen, Heidi Kirén, Sanna Kivilaakso, Marjaana Kouhia, Satu Lehtola, Pekka Pohjonen ja Johanna Ylönen sekä Tiina Wallin (yhdysopettaja)