Ajatuksia

17. helmi, 2019

Eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalikampanjointi on alkanut. Kuka parhaiten esiintyy, se voittakoon seuraavan neljän vuoden kansan toimeentulon heikennysvisailun. Pääpaino puheissa ennen vaaleja ja väistelyssä seuraavan neljän vuoden jälkeen. Politiikka on pitkän matkan tahtolaji, jossa on pari sataa enempi vähempi oman ideologiansa ajajaa, kansan mandaatilla tosin, mikä tuppaa unohtumaan. Päivittäistä tulospörssiä päästään seuraamaan kaikissa medoissa, joskin media tuo omat mausteensa tähän soppaan ja ohjailee kansalaisia, etteivät tiedä mitä uskoisi.

Luokkayhteiskunta on tehnyt tuloaan monta vuotta ja siihenkin vaikutetaan päättäjätasolla, jotka päättämään puolestamme valitaan. Tavallisen veronmaksajan oikeudet tulevat heikkenemään lisää, jollei tämän laivan suuntaa saada muutettua. Samaa murrosta eletään joka puolella Eurooppaa. Politiikkaa tehdään politiikoille, ei kansan puolesta kuten kuuluisi, näkyy erittäin hyvin vanhustenhoidossa. Vanhusten hoidon ongelmat ovat olleet tiedossa kauan, vaalit saavat aikaan heräämisen, josko asialle muka tehtäisi jotain. Inhimillisyydellä ei Osakeyhtiömaailmassa ole sijaa, siellä ratkaisee raha. Siksi meillä on ollut hyvinvointivaltio, jonka palvelut tuotetaan verovaroin ja joita on viimeiset neljä vuotta aivan surutta purettu ja yhtiöitetty, tulos on ollut tiedetty.

Suomen Perustuslain mukaan kaikilla on sananvapaus, joten jokaiseen asiaan voi ottaa mieleisensä kannan julkisestikin, mikä kertoo mielipiteen julkituojan ajatusmaailmasta ja siitä millä ajatuksin pyritään kansalaisia edustamaan mm. eduskuntavaaleissa. Sosiaalinen paine ja yritysimago onneksi jonkin verran toimii ja vaalimuisti, se vaalimuisti pitää toimia huhtikuussa 2019. Muistetaan mitä istuvan hallituksen kautena, kukin edustaja on saanut aikaan vai pitäisikö sanoa pikemmin mitä ei ole saanut aikaan, kun teot! ovat se mikä tässä pelissä on tärkeintä kansalaisten kannalta katsottuna.

Ei pidä uskoa kaikkiin verohelpotuksiin mitä nyt vaalien alla luvataan. Jollei ole rahaa eläkkeiden satasen korotukseen, niin mistä sitten rahoitetaan varainsiirto-, perintö-, lahja- tai autoveron poistamiset? Tasapainottaminen tarkoittaa juuri sitä, että tulot/menot ovat tasapainossa keskenään. Lupaukset ovat lupauksia ja yhtä nopeaan kun takin kääntää, ne petetään.

Kestävyysvaje taas tarkoittaa edelleen kulujen nousemista syystä, että väestö ikääntyy, mitä ei juurikaan voi estää taloudellisinkaan keinoin. Työllisyyden nostamiseen sekä kouluttamiseen pitää panostaa, jotta lapsia uskalletaan tehdä. Kondomejakin tarvitaan, ettei tule tauteja, mutta yhteiskuntaan tarvitaan ennen kaikkea lapsia, tulevia veronmaksajia, maahanmuuttajat eivät ratkaise tätä ongelmaa.

Tulevan hallituksen suurin tavoite tulee olla työllistää ihmiset muutoin kun 9 euron päiväpalkalla, sillä ei Suomessa elä, sopisi tästä asiasta päättäjän itse koittaa kuinka se onnistuu? Kun nuorilla ja aikuisilla on töitä tai opiskelevat; paranee sosioekonominen asema ja vähenee syrjäytyminen sekä perheiden ongelmat, näihin asioihin panostusta enemmän, ei kikka kolmosiin, jotka ovat vain tilapäisiä keinoja eivätkä ratkaise mitään. Yhteiskunta on kaikkia sen kansalaisia varten, myös niitä köyhiä, vaikka toisenlaista viestiä hallitukselta tuleekin.

Riittävä määrä päivähoitopaikkoja ja lastenhoitajia ja riittävä määrä hoitajia vanhuksille, niistä olisi hyvä aloittaa, sen sijaan, että vaalien alla mainoslauseena tuodaan esille maksuttomia vaihtoehtoja, kun raha pitää jostain kuitenkin ottaa.

Verorahat, mitä kansalaisilta kerätään, pitää käyttää kunnan omien palvelujen tuottamiseen, mikä on valvotumpaa kuin yksityisen tuottama ja tutkitustikin halvinta ja sillä on verotuloja lisäävä vaikutuskin, ei tukea pörssiyhtiöitä, jotka vievät voittonsa verovapaisiin maihin ja lihottaa ainostaan omistajan/jien tiliä.

 

Satu Lehtola, sd, varavaltuutettu

12. helmi, 2019

Vaaliagendoiksi eduskuntavaalien alla jälleen kerran esillä vanhustenhoito tai pikemminkin puutteet hoidossa sekä maksuttomuus varhaiskasvatuspalveluissa. Puutteet vanhustenhoidossa ovat olleet olemassa jo vuosikymmenen ja ylikin. Maan hallitus voittojen eurot silmissä vilisten, yksityistämisvimmassaan on halunnut antaa tieten tahtoen näiden terveysjättien hoidettavaksi vanhuksemme, kuten myös lisääntyvässä määrin varhaiskasvatuspalvelummekin, välittämättä inhimillisyydestä. Tulos on odotetunlainen, vasta tosin vaalien alla tärkeä.

Erittäin tärkeä ilmastonmuutoskin puhuttaa, eikä suotta, on tosin puhuttanut jo kohta 200 vuotta, ettei ole sekään juuri alkanut, käy tosin hyvin vaaliteemaksi. Varsin hyvä asia, muttei maapalloa saa hetkessä hiilineutraaliksi. Emme asuta maapalloa yksin, joten pitänee kysyä muiltakin miten yhdessä toimisimme, jotta lapsenlapsillemmekin jäisi jotain elämisen arvoista.

Teollinen vallankumous käynnisti myös ilmaston lämpenemisen 1830-luvulla. Varhaisimmat merkit ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta havaittiin arktisilta eli pohjoisilta merialueilta ja trooppisilta merialueilta. Seuraavaksi merkkejä havaittiin Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta (Tekniikka&Talous 29.8.2016)

Liiallinen, yli omien tarpeiden kuluttaminen, on se mikä pitäisi lopettaa, ennenkuin hukumme tähän kaikkeen paskaan, mitä yli tarpeiden tuotetaan, puhumattakaan miten paljon monet muka tarpeelliset tuotteet aiheuttavat ihmiselle sairauksia ja sitä kautta lisäävät yhteiskunnan menoja. Kestävää kehitystä tulisi kaikkien lisätä omassa elämässään ja hyvän yrityksen tunnusmerkki on kestävän kehityksen strategia yrityksen toiminassa. Sertifikaatteja on onneksi siihen jo ollut pitkään ja kuluttaja voi vastuuttoman yrityksen toiminnalle kääntää selkänsä ja ostaa muualta.

Arvot ovat ne mitkä tässä yhteiskunnassa on hukassa, rahaa palvotaan kuin se olisi ainoa autuaaksi tekevä asia, ei voita tosin kuolemaa sekään. Vaikkei muuhun niin inhimilliseen elämän loppuvaiheeseen ennen kuolemaa on kaikilla oikeus myös vanhuksilla ja muulloinkin kun vaalivuonna.

Vaalien jälkeen palataan arkeen ja aloitetaan leikkauslistalla, kun on pääministeri nimetty ja hallitus saatu kasaan. Pienituloisiin, eläkeläisiin, opiskelijoihin, työttömiin, vammaisiin kohdistetut leikkaukset ovat olleet kohtuuttomia eikä yhdenvertaisia. Odotukset suuria seuraavalle hallitukselle . Porvarihallitus ei työläisen etua aja, joten äänestetään kaikki toisin.

 

 

10. loka, 2018

Tämän syksyn loppunäytelmässä on työsopimuslain heikennys ja Sote/Maakunta kenraaliharjoitus meneillään. Ammattiliitot ilmoittaneet yksi toisensa jälkeen, etteivät hyväksy työsopimuslain heikennystä alle 10 hengen yrityksiin ja hyvä niin, eikä kukaan usko enää Sote/Maakuntauudistukseen, joka on heikennys ei uudistus. Millä logiikalla työllistyminen lisääntyy, jos irtisanomista helpotettaisiin? Yksi kun ulos laitetaan ja toinen otetaan, on tasatilanne tilastollisestikin. Henkilöperusteinen irtisanominen sen sijaan lisääntyy ja tämän jälkeen rantautuisi myös yli 10 hengen työllistäviin yrityksiin eli kaikkiin yrityksiin ja vielä kun pyritään siihen, että Suomi olisi vain Oy:tä täynnä, ei työntekijöillä olisi mitään turvaa, jos hallituksen tahtotila menisi lävitse.

Vielä jaksan hämmästellä, että tämäntyyppisiä heikennyksiä esitetään edes niin sanotussa Demokraattisessa yhteiskunnassa, missä näennäisesti korostetaan yksilön oikeuksia, muttei käytännössä toteudu ne oikeudet. Eduskunnan rooli on jokseenkin hämärtynyt tässä sirkusesityksessä mitä esitetään kansalle, ovatko he kansan asialla vai hallituksen kilpenä? Vaalien lähestyessä profiilin nostatusta tulee tuutin täydeltä, jotka heitetään romukoppaan, kun on paikka saatu. Peiliin katsomisen paikka.

Saavutettavuus on tulevaisuuden valtti, ei omisteta, vaan vuokrataan, siten syntyy sitä työllisyyttäkin, tarjoamalla erilaisia vuokrapalveluja. Kaikilla ei vain ole varaa vuokrata, saati ostaa, joten ovat yhteiskunnan vero varoin tuotettujen palvelujen varassa. Vanhat ihmiset ei nuorene, saati kroonisesti sairaat parane tai erilaiset paljon yhteiskunnan terveyspalveluihin suunnattuja varoja vievät sairaudet parane, vaikka kuinka tulisi sote ja valinnanvapaus tai yksityinen tarjoaisi peruspalvelua, jonka jälkeen lasku onkin suurempi yhteiskunnalle. Mikäli kunnan palvelua ei tarjota ei tarvita työntekijöitäkään kunnassa.

Mikäli markkinatalous jyllää yksinomaan eikä palveluja tuoteta verovaroin vaan ne annetaan monikansallisille yrityksille tai yrittäjille, jotka haluavat voitontavoittelussaan kiertää veronsa ja kierrättävät tulonsa omien Holding-yhtiöiden kautta tai monikansallisen yrityksen pääpaikka on veroparatiisissa missä ei Suomen kaltaista yritysverojärjestelmää ole, näin palvelujen tuottamiseen tarkoitetut rahat valuvat niille, jotka ovat yhtiön osakkaita. Ei suinkaan niille, jotka veronsa Suomeen maksavat ja joiden kuuluu vastinetta saada palvelujen muodossa. Tälläkin hetkellä 2 miljardia veroja jää verottamatta näiden yhtiöiden kautta. Tämän sai aikaan maan edellinen Hallitus 2014 ja nykyinen jo onneksi poistuva jatkaa kansan kyykyttämistä leikkauksin ja heikennyksin ja mahdollisimman monella Perustuslain muutoksella, jotka kansan suojaa heikentää, jos vain onnistuvat.

Varakkaat eivät kärsi tästä rakennemuutoksesta, koska voivat palvelunsa ostaa mistä vain. Ne kärsivät, joilla ei ole varaa, kun verovaroin tuotettuihin palveluihin.  Kapitalismi jyllää ja siihen kelkkaan liian moni päättäjä haluaa mennä. Hankintalaki, joka on julkisten hankintojen vartija, on säädetty, jottei turhia kuluja kuntalaisen maksettaviksi päädyttäisi huonoilla hankintapäätöksillä ja niistä aiheutuvilla markkinaoikeuskululuilla ja uusilla hankinnoilla aiheutettaisi. Ei ihme, ettei rahat eivät riitä palveluihin, mihin ovat tarkoitettu.

Satu Lehtola, sd varavaltuutettu

 

4. syys, 2018

Saadaanko Sote maaliin, mullistaako valinnanvapaus Suomen kaikki terveyspalvelut eikä kukaan enää jonota lääkäriin? Kaikki saavat valinnan mukaan mitä tahansa sosiaali- ja terveyspalvelua joka on vielä kustannustehokasta. Ihmiset eivät vanhene eikä sen myötä tule sairauksia ja kaikki kroonisesti sairaat lakkaavat kuluttamasta terveyspalveluista sitä 80 %. Niin illuusiomaailmassa, ei todellisessa maailmassa käy näin. 

Sotea ei tarvitse näin ns. uudistaa miten hallitus yrittää, koska se tapa johtaa vain yksityistämiseen ja sitä kautta julkisten kustannusten nousun hillitsemiseen, mutta myös heikentää palvelujen saatavuutta niillä, joilla ei siihen ole varaa ja sitä varten maksetaan veroja. Vanhenemista eikä kroonisia sairauksia se vie pois vaikka miten kustannuksia pyritään hillitä. Ensisijaisesti kustannusten hillitseminen pitää lähteä sieltä johdon päästä. Vähemmän pomoja ja vähemmän kaiken maailman taksikuluja yms. veronmaksajien korvattavaksi yhteisistä rahoista. Tähän hölmöilyyn on laitettu paljon rahaa jo nyt ja lukematon määrä jonninjoutavia kokousistuntoja, jotka olisi voitu käyttää kansalaisten hyväksi julkisten palvelujen muodossa. Onneksi tulevat vaalit 2019 ja toivottavasti ei tarvitse jälkeenpäin taas sanoa että kansa sai valitsemansa hallituksen KUN EI ÄÄNESTÄNYT:

11. elo, 2018

Kohta palaa eduskunta ja maan hallitus lomalta ja syksy lähtee Soten ja tulevien vaalien merkeissä käyntiin. Show must go on sanoi Queen ja näin toimii meidänkin hallitus. Sote tulee olemaan siis vaaliteemoista suurin ja joka lupaa 11 hyvää ja 10 kaunista voittaa.  Mikä on varmaa niin suuri näytelmä näytellään tämän ympärillä ja panoksena on hyvinvointiyhteiskunnan hajottaminen verovaroin tulostavoitteiseksi, jossa ei köyhällä ole oikeuksia vain velvollisuuksia sanktioiden saattelemia. 

Jatkuvasti törmätään perustuslakiin, silti yritetään vain vääntää se Sipilän ja kumppaneiden   mieleiseksi, toki tämän taustalla voidaan valmistella kaikkea muuta, kun ei kansa jaksa sekoilua seurata. Myös työsuhdeturvan ja työntekijöiden oikeuksien heikennykset ovat hallituksen päätehtäviä. Miten ihmeessä irtisanomisen helpottaminen lisäisi palkkaamista? Ei mitenkään vain mielivaltaisuus ei työllisyys lisääntyy sillä tavoin. Halpatyövoima on hakusessa. 

Suomessa on tutkitusti kustannustehokkainta ja laadukasta terveydenhoitoa ja vielä toistaiseksi tavallinen kansakin saa sitä, vaikkakin välillä kestää. Toivottavasti oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus eivät perustuslaista katoa, mikä on niin ikään Sipilän ja kumppaneiden tahtotilana.

Hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu sen takia, että kaikilla olisi verovaroin oikeus saada mm. koulutus, terveydenhoitoa, on hyvinvoinnin mittari se miten yhteiskunta huolehtii heikommistaan. Varakkaiden pitäisi, sen sijaan, että ahnehtivat lisää, olla hitusen epäitsekkäitä. Järjestelmää ei ole rakennettu rikkaille ja juuri se joukko huutaa oikeuksien perään eniten.