Viimeisimmät pohdinnat..

18. marras, 2020

Korona siellä ja Korona täällä, joka päivä kerrotaan tartuntojen määristä ja levinneisyydestä, muttei se vaikuta kuitenkaan siihen seikkaan, että on tehty päätös Ahtialan ja Launeen lähiklinikoiden keskittämisestä Lahden kaupunginsairaalaan ja todellakin terveyttä miettimättä. Heti, kun oli mahdollisuus vuonna 2019 esitettiin jo toisen kerran Ahtialan lähiklinikan lakkauttamista.  Edellisen kerran Ahtialan lähiklinikan lakkauttamista yritettiin noin 15 vuotta sitten.  Ahtialan terveysaseman rakentamiseen saatiin alun perin tukea Valtiolta, eikä voitu lopettaa toimintaa ennen tietyn ajan umpeutumista, koska tuki olisi jouduttu takaisin maksamaan, nyt on aika umpeutunut ja voidaankin pyrkiä lopettamaan lähipalvelut, sen sijaan että käytettäisi järkeä ja mentäisi se terveys edellä ja hoidettaisi asukkaat omilla lähiklinikoilla.

Kaikki päätökset ovat peruttavissa, olemme jo nähneet tämän suunnan Pormestarimallissa ja toivottavasti suunta jatkuu yhteisyritysmallissa, keskustan liikennesuunnitelmaankin saatiin aikalisä, vältetään ehkä se allikko. Koska ne ovat kaikki kokeiluja verovaroin ja olemmehan nähneet, että kalliimmaksi veronmaksajille tulevat, suurista markkinapuheista huolimatta. Järjen valoa tarvitaan. Peruskorjattaviin rakennuksiin on aina saatavilla tukea eikä keskittäminen saatavuutta tai laatua paranna ja se että lääkäri toimii ruudun takaa

Lahdessahan on nähty ja varmaan muuallakin sama ilmiö liikkuu, kaikki mikä vähänkin hyvin toimii ja tuo kuntalaiselle hyvää palvelua, ajetaan se alas pikapikaa. Miten voidaan samalla uskottavasti selittää, että meillä Korona, joka vaatii melkein avaruuspuvut, kun mennään vaikka yhteiseen tilaan tai suurhallin kokoiseen tila, jotta 50 ihmistä voi kokoontua turvavälien takia, mutta sitten toisaalla sullotaan kaikkien terveysasemien väki aiemmat ja yli 40 000 lisää samaan taloon ja kaikki sinne vaan vaikka päällekkäin. Mennäänkö terveys edellä? Kaksinaismoralismi rehottaa päätöksenteossamme, huolissaan ollaan, kun se sopii. Yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten julkisen palvelujentarjoajan kautta, verovaroin tuotetut palvelut ovat kaikille saatavissa ja lähiklinikat ovat julkisia palvelujen tarjoajia ja niitä lähipalvelujen tarjoajia.

Ei mennä terveys edellä, vaan raha sanelee ja osoittautuu useimmiten siten, että kalliimmaksi tulee, mikä on nähtävissä kaikessa. Järjenkäyttö sallittu myös päätöksenteossa ja sitä ei ole. Pysäköintiongelma on toinen iso asia mistä syystä tämä päätös pitää perua. Kuinka liikuntarajoitteiset tulevat jostain kaukaa? tai vanhemmat ihmiset? Riski sairastua kasvaa näillä toimin, ei mikään muu.

1918 iski Espanjan tauti, josta Korona on kaiketi polveutunut, Suomi ei ollut silloin eikä muutkaan maat siihen valmistautuneet, eivätkä nytkään olleet. Tosin voiko viruksiin oikeasti varautua, muuta kun hyvällä hygienialla? Niitä tulee ja menee ja niitä kestetään, jos kestetään. Kukaan ei täällä ikuisesti ole se on varma.

Se, että taloudellista ahdinkoa on tullut valtavasti, johtuu siitä, että ylireagointia on liikkeellä ja jatketaan vaikkei näitä viruksia maailmasta pois tulla saamaan ja vaikka tarkoitus onkin hyvä, vai onko? Tilannetta käytetään surutta joka paikassa hyväksi ja suurimman hinnan maksaa aina se pienituloinen ja työläinen, kaikki revitään siitä selkänahasta. Allekirjoita Kuntalaisaloite.fi

Kehoitus. Koska suurehkot väkijoukot suuressa määrässä edistävät täällä nykyään vallitsevaa influenssakulkutautia, kehoitetaan yleisöä karttamaan huvitilaisuuksia, joissa käy paljon kansaa, kuten elävienkuvienteattereita, yleisiä tanssitilaisuuksia sekä muita paikkoja.

Terveydenhoitolautakunnan ilmoitus julkaistiin Uudessa Suomessa 29.3.1919. Se oli keino yrittää torjua maailmalla ja Suomessa raivoavaa espanjantautia.

Lisäksi ihmisiä valistettiin hygienian tärkeydestä: peskää käsiä, välttäkää syljeskelyä. Koulujakin suljettiin, tosin usein vasta sitten, kun tauti oli jo levinnyt.

 

Satu Lehtola, sd, kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

29. loka, 2020

Säilytetään Ahtialan lähiklinikka, 

Lähetetty ESS, Uusilahti, Seutuneloset ja Omalähiö 27.10.20, EI julkaistu

Ahtialan terveysasema on toiminut vuodesta 1978 ja toiminut hyvin. Ei ole mitään perusteltua syytä lopettaa hyvin toimivaa terveysasemaa ja ruuhkauttaa jo entisestään ruuhkaisia Lahden kaupunginsairaalan tiloissa toimivia terveysasemia, kun Ahtialan asukkaille voidaan edelleen tarjota terveyspalveluja Ahtialassa. Laboratoriopalvelut tulee myös säilyttää lähiklinikan toiminnassa. Mitään säästöä siinä ei tulla saamaan, vain palvelujen taso huononee ja jälleen jäisi yksi rakennus, josta kuluja veronmaksajille, tyhjäksi.

Keskustan terveysasemien tiedossa olevat parkkipaikka ongelmatkaan eivät ratkea siten että asiakasmäärää lisätään eikä ole sitä rahaa rakentaa niitä parkkipaikkoja.

Ahtilassa asuu yli 11 000 asukasta lisäksi Tonttilasta ja Möysästä käydään Ahtialan terveysasemalla, jossa palvelu on ollut hyvää ja asukkaan saatavilla.

Ahtialan lähiklinikan keskittämispäätös tehtiin viime vuonna, vastustin päätöstä kyseisessä tilaisuudessa ja kirjoitin asiasta ESS 19.10.2019, että muitakin vaihtoehtoja on. Ahtialan Terveysasemalla on paljon käyttäjiä ja siellä myös laboratorio mikä purkaa keskustan laboratoriojonoja sekä palvelee Ahtialalaisia ja ne tulee säilyttää jatkossakin.

Terveysaseman lopettaminen ei ole hyvä päätös ja me ahtialalaiset vaadimme sen perumista. Olen avannut Kuntalaisaloite.fi aloitteen säilyttämisen puolesta, käykää allekirjoittamassa.

 

Satu Lehtola, sd, Kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

Ahtialan asukas

26. loka, 2020

Lahti Energian myymistä suunnitellaan, Lahti Aqua sitten seuraavaksi jne. pannaan kaikki lihoiksi, eihän niistä ole kun hyötyä kunnalle vuosittain maksettavina osinkoina, joita ainenekin pitäisi kuntalaisten palveluihin käyttää.

Kertasuorituksena kun saadaan maksu myydystä yhtiöstä, ei paljon lämmitä. Sen sijaan että siirtohinnat saataisiin kuriin, käykin toisin päin. Sijoittajat eivät osta tappiokseen yritystä, eivätkä ole niinkään kiinnostuneet keneltä rahan saavat kunhan saavat. Sähköstä olemme kuten vedestäkin riippuvaisia perusasioita ihmiselle. Myös terveys, jolla karkeaa bisnestä tehdään koko ajan on perusasia. Siihen tosin voi osittain vaikuttaa elintavoillaan. 

Harjun Terveys Oy valitsi hallituksen kaikki johtajia, paljonkohan ovat hallituspalkkiot tällä porukalla. Kunnan luottamuspaikkojen palkkiot ovat tarkkaan määritelty, näistä ei ole mitään tietoa. Yhtymällä kun ei ole varaa mukamas palkata niitä laitoshuoltajia tai hoiva-avustajia yms. tekemään niitä heidän töitään vaan se revitään jo alimiehitetystä sh:n selästä. Varaa perustaa tytäryhtiön joka maksaa ja hallinto maksaa myös. Säästöjä ei koidu missään kohtaa eikä ole ollut tarkoituskaan vaan siirtää peruspalvelut mitä ei laissa ole määritelty, yksityisen tuotettavaksi ja sitä hehkutetaan että, nyt saa  yhtymäkin osinkoja, kiertävätkö ne mitenkään kuntalaisen hyödyksi, tuskin. Ja mistä ne voitot otetaan, no tietysti erilaisissa hoitomaksuissa.

9. loka, 2020

Alibudjetoinnin hinta

Lahdessa on vuosikaudet joka syksy säästetty Sotebudjetissa. On uskoteltu, että pitää säästää, varsinkin siitä eniten budjetista yli 50 % vievistä terveyspalveluista. On säästetty vanhustenpalveluista, vammaistenpalveluista, mielenterveyspalveluista. Lisäksi leikattu varhaiskasvatuspalveluista, lastensuojelusta ja lopetettu kaikki mitkä eivät ole lakisääteisiä palveluja. Ja miksi? päätyäksemme tähän pisteeseen, jossa jos tämä Sote-Maku, mitä en kannata tässä muodossa, nyt maaliin saataisiin, olisi kuntalaisten hoitoon annettava rahan määrä olisi yli 30 miljoonaa liian vähän. Näin ollen hoitoon pääsy olisi entistä vaikeampaa. Terveys on ihmiselle tärkein asia, ilman terveyttä, ei ole työkykyä ja ilman työkykyä ei tuloja paitsi toimeentulotuki, jollet satu olemaan lottovoittaja, jonka todennäköisyys % on aika pieni, on elämä toimeentulon turvin aikamoista.

Miksi ei vain kehitetä olemassa olevaa Sotea, mitä taivaspaikkaa tässä tavoitellaan, luodaan himmeliä toisen perään, joista mikään ei lisää kuntalaisen hoitoon pääsyä tai paranna laatua, hukkaa vain hoitoon budjetoitua rahaa koko ajan.

Päihdeongelmaiset Lahden kaduilla ilman apua ja siihen ei haluta panostaa, kyllä heilläkin on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja nuorimmasta päästä olevia pitäisi ehdottomasti pyrkiä auttamaan heti, ei siirtää hamaan tulevaan ja tietysti muitakin pitää auttaa. Kalliiksi tulee mitä pidemmälle mennään puhumattakaan jonkun elämän menettämisestä. Tutkittua tietoa: Oulun kaupungin asukkaita koskevan selvityksen mukaan sosiaali- terveydenhuollon palvelujen kalleimpia asiakasryhmiä olivat kalliisti hoidettavia somaattisia sairauksia sairastavat potilaat, vanhuspalvelujen asiakkaat, vammais- ja kehitysvammapalvelujen asiakkaat, päihdepalvelujen ja päihde- ja mielenterveysasumispalvelujen asiakkaat sekä lastensuojelun asiakkaat. Aika lailla juuri näiden hoidosta on tingitty jatkuvasti. Tulevat niin kalliiksi, ratkaisu on siis jättää hoitamatta.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja on hyvin tiedossa, että hoitamatta jättäminen tulee todella kalliiksi. Puhumattakaan tarpeettomasta potilaan hyppyyttämisestä ja vähättelystä, jonka myötä terveys romahtaa täysin.

Vuosia sitten jo ihmettelin tätä säästämisvimmaa, kun ne budjetit laaditaan aina edellisen vuoden toteuman mukaisesti. Talousosaamisessa on erittäin paljon korjaamisen varaa vai onko tämä tahtotila mikä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa vallitsee, jotta voidaan perustella yksityistämisen se autuus.

Yksityinen on hyvä toimija julkisen rinnalla, muttei pidä olla päättämässä verovaroista. Osakeyhtiön hallituksen päätökset ovat omistajaohjauksen tavoittamattomissa, kuten yhteisyrityksen yhtymäkokouksessa, joka on vastaava kuin yhtiökokous Oy:ssä, huomattiin, voidaan äänestää mitä tahansa ja vielä kehuskella sillä, ettei pidä sovitusta kiinni, kun sanktio on mitätön, maine vain omissa piireissä kasvaa.

Osakeyhtiölain tulkintaa noudatetaan ensisijaisesti, varsin kun omistussuhde on 51 %. Koska Oy laissa on määritelty, että Osakeyhtiön tehtävä on tuottaa voittoa, niin jostainhan se sitten otetaan se voitto. Tiloista ja henkilökunnasta; saadaan säästöä, kun esim. sairaanhoitajat tekevät lääkärien töitä enenevässä määrin. Illuusio tiimistä, joka heti yhteydenoton jälkeen hoitamaan potilasta samoin kustannuksin, on vähintäänkin kyseenalainen, miksei näin ole tehty jo pitkään, jos se on näin helppoa? EI sitä ole tänä vuonna keksitty, että ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Ennaltaehkäisevä suunta on halvin suunta, meillä vaan enemmän hoidetaan sitä yhtä oiretta, ei ajatella ihmistä kokonaisuutena, ei ratkaise yhteisyritys sitä ongelmaa vaan tuo lisää.

 

Satu Lehtola, sd, Kaupunginvaltuuston varavaltuutettu