Ajatuksia

10. touko, 2019

https://kuntalehti.fi/uutiset/huima-lisays-tulossa-kuntien-valtionosuuksiin-lahes-miljardi-euroa-lisaa/

Peruspalvelujen valtionosuuden (VM) kasvu vuodesta 2019 vuoteen 2020 johtuu erityisesti vuonna 2019 päättyneestä kilpailukykysopimuksesta, mutta taustalla on myös muita lakiin perustuvia muutoksia:

  • Kilpailukykysopimukseen sisältynyt lomarahojen leikkaus päättyy ja niin ikään siihen liittyvä valtionosuuden vähennys päättyy vuoteen 2019. Tämä leikkauksen poistuminen lisää valtionosuutta 315 milj. euroa vuonna 2020.
  • Kilpailukykysopimuksesta johtuen kustannustenjaon tarkistuksen kautta valtionosuutta vähennetään osittain kahteen kertaan. Tämä kaksinkertainen kiky-leikkaus kompensoidaan kunnille yhtenä eränä vuonna 2020. Kompensaation myötä valtionosuus lisääntyy 237 milj. euroa vuonna 2020.
  • PääministeriJuha Sipilän hallituksen päättämä määräaikainen vuosia 2016-2019 koskenut indeksikorotusten jäädytys päättyy vuoteen 2019. Tehtyjä indeksijäädytyksiä ei kompensoida, mutta vuoden 2020 kustannustason muutos (+2,7 %) lisää valtionosuutta 187 milj. euroa.
  • Lakiin perustuva valtion ja kuntien välinen kustannustenjaon tarkistus (perustuen vuoden 2017 tietoihin) lisää valtionosuutta 101 milj. euroa vuonna 2020.
  • Lisäksi valtionosuusjärjestelmän kautta maksetaan kunnille verotulomenetysten kompensaatioita 215 milj. euroa vuonna 2020. Valtionosuuden kautta kompensoitava euromäärä on yhtä suuri kuin veroperustemuutoksista johtuva kuntakohtainen verotulojen menetys, joten veromenetysten ja valtionosuuskompensaation nettovaikutus kuntatalouteen on +/-0.

 

15. huhti, 2019

Hyvä SDP saatiin lisää kansanedustajia. Hämeestä olisi voinut vielä yksi paikka tulla, mutta näillä mennään. Töitä on tehtävä tälläkin kaudella ja todella paljon, tehtyjä leikkauksia korjattava ja uusia haasteita kohdattava. Naiset saivat ennätysmäärän paikkoja, hyvä me naiset. Kansa on puhunut ja ymmärtänyt, että nyt oli se vaikuttamisen paikka. Tulokset kertovat sen puolesta. Kaikkien kanssa on tultava toimeen vaikkei arvot aina kohtaisi, on haettava sitä yhteistä ymmärrystä ja yhteisiä pelisääntöjä, kun yksin tällä ei toimita. Sillä esimerkillä luodaan tulevaisuuden uskoa kansalaisiin ja ennen kaikkea lunastetaan niitä lupauksia mitä annettiin. 

19. maalis, 2019

H-hetki lähestyy, ketä äänestää? onko kukaan toistaan pahempi tai parempi päättämään sinun puolestasi seuraavat neljä vuotta. Enemmän on merkityksellistä mistä päätetään ja kenen eduksi ja haitaksi. Viimeiset parikymmentä vuotta jopa, on systemaattisesti heikennetty tavallisen kansalaisen ja veronmaksajan elämää, milloin milläkin must to do asialla. Jotka ovat osoittautuneet sudeksi syntyessään, eikä lainkaan tarpeellisiksi ja vieneet käsittämättömän määrän verorahoja mitä olisi voitu käyttää kansalaisten palvelujen parantamiseen, ennaltaehkäisyyn, koulutukseen, kehittämiseen, tutkimuksiin, terveydenhoitoon, eläkkeisiin, varhaiskasvatuspalveluihin.

Sen sijaan rikkaat ovat rikastuneet lisää ja köyhät köyhtyneet kaksin verroin. Samat tyypit ovat ehdolla edelleen, jotka leikkivät jo tätä leikkiä nyt neljä vuotta ja useimmat sen 20 vuotta.

Koska kansa oppii läksynsä ja lakkaa uskomasta joulupukkiin? Siihen asti kunnes niin käy, sama tahti jatkuu. Näin on myös muualla Euroopassa. Saneeraajia valitaan pääministereiksi, jotka sitten ihan uskomattamalla pokalla vie sinulta kaiken ja hymyilee siihen päälle, mutta mitään vastuuta ei ota mistään. Omat kansan kustannuksella hankitut tulonsa kyllä on onnistunut piilottamaan tulorekisterin taakse. Eikä ole ainoa 200 joukosta.

Vaalikoneet eivät kerro mitään ko tyypin ajatuksia vain todennäköisyyksiä. Tosin saahan sitä valehdella päin naamaakin, joten haastetta riittää kansalaisille. Itse en taatusti samaa äänestä. Tee sinäkin oikea valinta ja päätä toisin kun neljä vuotta sitten.

9. maalis, 2019

Kansan kusetuspeli senkun jatkuu, joka taho ottaa siitä kaiken irti. Miten tässä yhteiskunnassa pystyy oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, tasapuolisuus, kohtuullisuus ja edes vähäinen demokratia toimimaan, kun ne ketkä siitä kansan äänellä saavat päättää ovat mätiä. Koko lailla joka tyyppi joka on eduskunnassa enemmän kuin yhden kauden istunut, on tavalla tai toisella tehnyt päätöksiä, mitkä kansan oikeuksia on heikentänyt, mutta omia lisännyt.

Puuta heinää ja katteettomia puheita ja suoranaisia valheita, vaikkei sitä sanaa saisi sanoa, mikä on ihan naurettavaa pelleilyä sekin. Mikä virka tälläisellä toiminnalla on joka ei johda yhteiskunnan kaikkien jäsenien kannalta edes kohtuullisiin toimiin, saati järkeviin. 

Sipilä taktikoi, että kk ennen muutenkin hallituksen muuttumista 14.4.19 voi näennäisesti erota, ilman vastuuta mutta saa leikkiä vielä pääministerileikkia, siten äänestäjät ajattelevat hänen olevan sanansa mittainen mies ja äänestäisivät keskustaa tulevissakin vaaleissa. Todellakin, siinä ainenkin mitä rikkaille oli luvannut, että viedään kaksin käsin kansalta se on toteutunut, kun ovat niin tyhmiä, jotteivat osaa hanttiin panna ja haluavat uskoa että ministereissä olisi edes ripaus inhimillisyyttä, mitä ei kyllä löydy.

Aika monelle tämä elämä on vain sitä realistista itseään, ei ole sellaista valinnanvapautta mitä Kokoomus yritti aivopestä kansalle, kun ei tulot ole 100 000 euron luokkaa, kuten on niillä päättäjillä. Valita voit ihan mitä vaan kun on rahaa siihen.

Aivan alusta asti 2015 sote/makusuunnitelmissa oli perustuslaillisia ongelmia, jotka Sipilä ja kumppanit yrittivät kiertää lakia muuttamalla sitä eli heikentämällä kaikkien oikeusturvaa, kuten muitakin lakeja ja aika monta kuntaa ja ihmistä tähän leikkiin on lähtenyt tässä maassa, luottamushenkilöt suureen ääneen selittäneet kun Maku/Sote toteutuu ja muuta bullshitia. 

Ihmisluonne on niin ahne, harmi ettei hautaan saa mukaan kaikkea, Faaraot saivat tosin hännystelijöitä ja palvelijoita myöten mukaansa kaiken hautaansa, otetaanko se käyttöön takaisin? Yhtä absurdi ajatus kun tämä näytelmä mitä niin Suomessa näytellään kuin muuallakin maailmassa missä ei ole väliä kun rahalla ja että se pysyy vain osan ihmisistä käsissä.

 

 

17. helmi, 2019

Eduskuntavaalit lähestyvät ja vaalikampanjointi on alkanut. Kuka parhaiten esiintyy, se voittakoon seuraavan neljän vuoden kansan toimeentulon heikennysvisailun. Pääpaino puheissa ennen vaaleja ja väistelyssä seuraavan neljän vuoden jälkeen. Politiikka on pitkän matkan tahtolaji, jossa on pari sataa enempi vähempi oman ideologiansa ajajaa, kansan mandaatilla tosin, mikä tuppaa unohtumaan. Päivittäistä tulospörssiä päästään seuraamaan kaikissa medoissa, joskin media tuo omat mausteensa tähän soppaan ja ohjailee kansalaisia, etteivät tiedä mitä uskoisi.

Luokkayhteiskunta on tehnyt tuloaan monta vuotta ja siihenkin vaikutetaan päättäjätasolla, jotka päättämään puolestamme valitaan. Tavallisen veronmaksajan oikeudet tulevat heikkenemään lisää, jollei tämän laivan suuntaa saada muutettua. Samaa murrosta eletään joka puolella Eurooppaa. Politiikkaa tehdään politiikoille, ei kansan puolesta kuten kuuluisi, näkyy erittäin hyvin vanhustenhoidossa. Vanhusten hoidon ongelmat ovat olleet tiedossa kauan, vaalit saavat aikaan heräämisen, josko asialle muka tehtäisi jotain. Inhimillisyydellä ei Osakeyhtiömaailmassa ole sijaa, siellä ratkaisee raha. Siksi meillä on ollut hyvinvointivaltio, jonka palvelut tuotetaan verovaroin ja joita on viimeiset neljä vuotta aivan surutta purettu ja yhtiöitetty, tulos on ollut tiedetty.

Suomen Perustuslain mukaan kaikilla on sananvapaus, joten jokaiseen asiaan voi ottaa mieleisensä kannan julkisestikin, mikä kertoo mielipiteen julkituojan ajatusmaailmasta ja siitä millä ajatuksin pyritään kansalaisia edustamaan mm. eduskuntavaaleissa. Sosiaalinen paine ja yritysimago onneksi jonkin verran toimii ja vaalimuisti, se vaalimuisti pitää toimia huhtikuussa 2019. Muistetaan mitä istuvan hallituksen kautena, kukin edustaja on saanut aikaan vai pitäisikö sanoa pikemmin mitä ei ole saanut aikaan, kun teot! ovat se mikä tässä pelissä on tärkeintä kansalaisten kannalta katsottuna.

Ei pidä uskoa kaikkiin verohelpotuksiin mitä nyt vaalien alla luvataan. Jollei ole rahaa eläkkeiden satasen korotukseen, niin mistä sitten rahoitetaan varainsiirto-, perintö-, lahja- tai autoveron poistamiset? Tasapainottaminen tarkoittaa juuri sitä, että tulot/menot ovat tasapainossa keskenään. Lupaukset ovat lupauksia ja yhtä nopeaan kun takin kääntää, ne petetään.

Kestävyysvaje taas tarkoittaa edelleen kulujen nousemista syystä, että väestö ikääntyy, mitä ei juurikaan voi estää taloudellisinkaan keinoin. Työllisyyden nostamiseen sekä kouluttamiseen pitää panostaa, jotta lapsia uskalletaan tehdä. Kondomejakin tarvitaan, ettei tule tauteja, mutta yhteiskuntaan tarvitaan ennen kaikkea lapsia, tulevia veronmaksajia, maahanmuuttajat eivät ratkaise tätä ongelmaa.

Tulevan hallituksen suurin tavoite tulee olla työllistää ihmiset muutoin kun 9 euron päiväpalkalla, sillä ei Suomessa elä, sopisi tästä asiasta päättäjän itse koittaa kuinka se onnistuu? Kun nuorilla ja aikuisilla on töitä tai opiskelevat; paranee sosioekonominen asema ja vähenee syrjäytyminen sekä perheiden ongelmat, näihin asioihin panostusta enemmän, ei kikka kolmosiin, jotka ovat vain tilapäisiä keinoja eivätkä ratkaise mitään. Yhteiskunta on kaikkia sen kansalaisia varten, myös niitä köyhiä, vaikka toisenlaista viestiä hallitukselta tuleekin.

Riittävä määrä päivähoitopaikkoja ja lastenhoitajia ja riittävä määrä hoitajia vanhuksille, niistä olisi hyvä aloittaa, sen sijaan, että vaalien alla mainoslauseena tuodaan esille maksuttomia vaihtoehtoja, kun raha pitää jostain kuitenkin ottaa.

Verorahat, mitä kansalaisilta kerätään, pitää käyttää kunnan omien palvelujen tuottamiseen, mikä on valvotumpaa kuin yksityisen tuottama ja tutkitustikin halvinta ja sillä on verotuloja lisäävä vaikutuskin, ei tukea pörssiyhtiöitä, jotka vievät voittonsa verovapaisiin maihin ja lihottaa ainostaan omistajan/jien tiliä.

 

Satu Lehtola, sd, varavaltuutettu