24. tammi, 2020

KIRJOITUS 22.1.20 ESS.fi

Useampaan otteeseen olen jo tästä Julkisten palvelujen alasajosta kirjoittanut, mitä Hykyssä on tehty koko sen toiminnan ajan. Julkisten palvelujen tuottaminen yksityisellä Oy:llä, on päästämistä käsiksi kansalaisilta kerättyihin verovaroihin, onko edes perustuslain mukaista tämä perusterveydenhuollon siirtoyritys yksityisen tuottajan tehtäväksi. EI taida olla.

Jälleen annetaan kuva kansalaisille, kun ei muuta vaihtoehtoa olisi. Se on nähty jo, miten käy palvelujen sen jälkeen. Palkataan saneeraaja eikä pienellä summalla ja toimet sen mukaiset. Näin toimitaan Oy maailmassa, maksetaan isosti verovaroin johtajalle, joka ajaa palvelut alas, näemmä malli otettu käyttöön kuntapuolellakin. Kylmää on kyyti veronmaksajille.

Osingot nostavat Osakeyhtiö veronmaksajien pussista, kuntalainen ei niitä kyllä saa, veroparatiisiin matka käy. Tällä siirtoyrityksellä saadaan säästöjä, jotka säästävät vain pienituloisen palvelunsaannissa. Osakeyhtiössä kaikki palvelut onhinnoiteltu ei avoimuutta tai julkista tiedonsaantia Julkisiin palveluihin kuuluva avoin toiminta jäisi historiaan yhteisyrityksen myötä. Puhumattakaan päätösvallasta vähemmistöosakkaana. Aivan absurdi ajatus antaa verovaroja käyttöön ilman päätösvaltaa, onkohan jollakulla osakesalkku ko. yhtiössä.

Kuntalainen maksaa joka käänteessä perusterveydenhuollostakin, ei riittäisi kerran vuodessa TK-maksu. Kts. yksityisen hinnasto, niitä löytyy netistä. Terveydenhuollon asiakasmaksuista niin ikään kirjoitin jo monta vuotta sitten, että tulevat nousemaan hykyn myötä. Ovat jo nousseet pariin otteeseen ja eikä loppua näy.

Tuleehan siinä toki säästöä, kun ei kuntalaisella olisi rahaa maksaa perusterveydenhuollosta korkeita hintoja, eikä ilman lähetettä pääsisi erikoissairaanhoitoon niin siinä säästöä syntyisi. Kaikki on peliä vain, josta pienituloinen maksaa kalleimmin. Hyvästi hyvinvointi voidaan puhua pahoinvointiyhtymästä. Kapitalismi se porskuttaa

Todella harmillista tällaiset tempaukset yhtymän työntekijöiden kannalta, kun pitäisi yhteisöllisyyttä lisätä niin sen sijaan vain hajotetaan, ilmoitusluontoisesti tuodaan näinkin iso asia.

TES-neuvottelut kunta-alalla käynnistetty ja kuluttajahinnat nousseet, joten palkankorotukset ovat jälleen pahimmillaan palkanalennuksia inflaation syödessä ja yritysten voitontavoittelun takia, KIKY aiheuttaa närää, turhakkeena ja on tukkeena palkkaneuvotteluille. Pirulle kun antaa pikkusormen, vie se koko käden.

NYT niitä tekoja tarvitaan, ettei se pienituloinen veronmaksaja maksa veroja saamatta palvelua ja maalaisjärkeä tähän yksityistämisvimmaan, kohta ei ole hyvinvointiyhteiskunnasta jäljellä kuin märkä läntti.

 

Satu Lehtola, kaupungin varavaltuutettu, sd