Viimeisimmät pohdinnat

8. joulu, 2020

Korona jyllää,etäisyyksiä pitäisi pitää ja kaikkien elellä suunnilleen yksikseen, ei ketään missään. Todellakin. Maksamme veroja, pitäisi saada palveluja, eli vastinetta veroille. Mitä me saamme, niin pelottelua viruksella, joka ei onneksikaan ole vienyt edes niin monta ihmishenkeä kuin joka vuosi flunssa. Puhumattakaan elämättä jääneestä elämästä joka päivä.

Pelottelua viruksella, jota ei pois täältä maailmasta saa, ei tässä eikä seuraavassakaan hallituskaudessa. Pelottelua, joka vie pienyrittäjiä konkurssiin ja aiheuttaa lomautuksia, irtisanomisia ja työntekijöiden entistä enemmän väärin kohtelua. Puhumattakaan irtisanomisista, jotka romahduttavat jo ennestään pienituloisen talouden.

Joulusta tulee loistava rokotteen valmistajalle, jonka tehosta tai toimivuudesta, puhumattakaan turvallisuudesta ei ole tietoa eikä täyttä varmuutta.

Taustalla poliittinen tahtotila, halutaan antaa yksityisille markkinoille sijaa ja halutaan antaa verorahamme isoille yhtiöille, sen sijaan että lisättäisi yhdenvertaisuutta lisätään eriarvoisuutta. Vaikka tuetaan kuntia, ei se näy työntekijän arjessa siten kun kuuluisi. Eikä se näy kuntalaisen arjessa, kuin palvelujen heikennyksissä ja verovarojen siirroissa yksityiselle. Jälleen veronmaksajien rahaa laitetaan hukkaan kun voitaisiin palkata rahoilla hoitajia/lääkäreitä ja saada palvelut toimivammaksi.

Ajatus toki hyvä että nitistetään virus, vaan se ei ole mahdollista, eikä rokotteita tulisi ottaa, kun ei takeita ole sen toimivuudesta tai turvallisuudesta edes. 

Ääneen ei saisi sanoa, ettei usko tähän soopaan, mutta otan riskin ja sanon ääneen. Kenellekkään en huonoa toivo ja valitettavaahan on että ne samat riskiryhmät ovat riskiryhmäläisiä ihan jokaisen viruksen suhteen, se on muistettava.

Onneksi maailmanlaajuisestikin on soraääniä tulossa ja itse kuulun soraäänien kannattajiin.

Kaikille HYVÄÄ JA TURVALLISTA JA RAUHALLISTA JOULUA

 

25. marras, 2020

Työelämä on viimeiset 10 vuotta muuttunut alati kiihtyvällä vauhdilla, digitalisaation eteneminen niin hurjaa, ettei perässä pysytä. Kolmikantaratkaisut on lopetettu ja alamäkeä mennään työntekijän näkökulmasta katsottuna. Yhteiskunnassa tehdään rakennemuutosta, työelämä on rikki, sopimuksista ei pidetä, työntekijällä pitää olla muun muassa; muutosvalmutta, joustavuutta, uudistumiskyvykkyyttä, joka on ymmärtämistä, moniosaamista, valmius robotiikkaan ja hallita tuottavuuden vahvistukseksi kehitetty alustatalous.

Toinen toistaan hienompia sanoja käytetään mutta se ymmärrys, kuinka niitä käytetään työelämässä, puuttuu. Halutaan lisää paikallista sopimista muttei kuitenkaan tahdota sopia paikallisesti. Johtajuus, ymmärtävä, arvostava, osallistava, vuorovaikutteinen, järkevä ja yhteistyöhaluinen puuttuu sieltä työelämästä.

Usein työelämän heikennykset tulevat koskettamaan naispuolisia työntekijöitä eniten. Naiset, joiden pitää joustaa aina syvään kyykkyyn ja jousto tarkoittaa nimenomaan sitä, kun yritykselle tulee pienikin notkahdus niin työntekijöiden palkan tasoon ja työsuhde-etuihin pitäisi saada tehdä välitön alennus. Paikallisen sopimisen ajatuksena onkin, että palkat joustaisivat kysynnän mukaan. Näin ollen vain yrittäjä jäisi aina plussalle, vaikka yrittämisen riskinä on, että voi jäädä miinukselle.

Milloin ovat ne työntekijöiden markkinat tässä markkinataloudessa, missä kysyntä määrittää tarjonnan hinnan, liika tarjonta laskee ja liian vähäinen nostaa ja siten markkinoita liikutellaan markkinataloudessa. Työntekijän vaikuttamiskeinot, ovat aina vähäisemmät ja jos työnantajapuoli voi heitellä tekijää, miten haluaa eikä TES:ä kohta olisi, puhumattakaan yhdenvertaisuudesta tai työhyvinvoinnista, ollaan kaukana hyvinvoivasta työelämästä.

Nähtävissä ollut jo usean vuoden ajan, kuntien eli julkisten palvelujen tuottajien Oy perustamisvimma. Kunnallisia Osakeyhtiöitä perustetaan, joko yksin tai yksityisen kanssa tai perustetaan tytäryhtiöitä ja aina peruste on samanlainen; haetaan sitä tuottavuuden tehostamista, lisätään laatua ja saatavuutta ja haetaan kustannussäästöjä.

Sitten alkaakin se yhtiön alasajo. Ei osteta siltä omalta yhtiöltä, joten voidaan lopulta perustella yhtiön lopettaminen tai myyminen yksityiselle kokonaan ja näin työntekijän epävarmuus ja epäoikeudenmukaisuus jatkaa kasvamistaan, sen sijaan että kaikki erilaiset ja uudet tavat tehdä työtä, helpottaisivat työntekijän työn tekemistä, käy päinvastoin.

Työnantaja muuttuu säännöllisin väliajoin, TES:t vaihdetaan halvempiin eikä työntekijällä ole mihin turvata. Hyvinvoinnista ei ole tietoakaan, vaikka tiedetään, että hyvinvoiva työntekijä on tuottavin työntekijä ja että hyvinvoiva työntekijä on yrityksen voimavara, näyttäähän lauseet paperilla hyvältä.

SAK:n rooli keskusjärjestönä on ollut suuri silloin kun elettiin hyvää kolmikanta aikaa. Miten saadaan valettua työntekijöihin uskoa, että SAK puolustaa sitä pienipalkkaisen etua jatkossakin? Niillä teoilla ja osallistamisella, näytetään selkeästi kenen puolella ollaan ja ollaan esillä koko ajan eri kanavissa ja pyritään vahvasti luomaan uskoa niin keskusjärjestöön kuin ammattiliittoihinkin.

 

Satu Lehtola, Sd

18. marras, 2020

Korona siellä ja Korona täällä, joka päivä kerrotaan tartuntojen määristä ja levinneisyydestä, muttei se vaikuta kuitenkaan siihen seikkaan, että on tehty päätös Ahtialan ja Launeen lähiklinikoiden keskittämisestä Lahden kaupunginsairaalaan ja todellakin terveyttä miettimättä. Heti, kun oli mahdollisuus vuonna 2019 esitettiin jo toisen kerran Ahtialan lähiklinikan lakkauttamista.  Edellisen kerran Ahtialan lähiklinikan lakkauttamista yritettiin noin 15 vuotta sitten.  Ahtialan terveysaseman rakentamiseen saatiin alun perin tukea Valtiolta, eikä voitu lopettaa toimintaa ennen tietyn ajan umpeutumista, koska tuki olisi jouduttu takaisin maksamaan, nyt on aika umpeutunut ja voidaankin pyrkiä lopettamaan lähipalvelut, sen sijaan että käytettäisi järkeä ja mentäisi se terveys edellä ja hoidettaisi asukkaat omilla lähiklinikoilla.

Kaikki päätökset ovat peruttavissa, olemme jo nähneet tämän suunnan Pormestarimallissa ja toivottavasti suunta jatkuu yhteisyritysmallissa, keskustan liikennesuunnitelmaankin saatiin aikalisä, vältetään ehkä se allikko. Koska ne ovat kaikki kokeiluja verovaroin ja olemmehan nähneet, että kalliimmaksi veronmaksajille tulevat, suurista markkinapuheista huolimatta. Järjen valoa tarvitaan. Peruskorjattaviin rakennuksiin on aina saatavilla tukea eikä keskittäminen saatavuutta tai laatua paranna ja se että lääkäri toimii ruudun takaa

Lahdessahan on nähty ja varmaan muuallakin sama ilmiö liikkuu, kaikki mikä vähänkin hyvin toimii ja tuo kuntalaiselle hyvää palvelua, ajetaan se alas pikapikaa. Miten voidaan samalla uskottavasti selittää, että meillä Korona, joka vaatii melkein avaruuspuvut, kun mennään vaikka yhteiseen tilaan tai suurhallin kokoiseen tila, jotta 50 ihmistä voi kokoontua turvavälien takia, mutta sitten toisaalla sullotaan kaikkien terveysasemien väki aiemmat ja yli 40 000 lisää samaan taloon ja kaikki sinne vaan vaikka päällekkäin. Mennäänkö terveys edellä? Kaksinaismoralismi rehottaa päätöksenteossamme, huolissaan ollaan, kun se sopii. Yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten julkisen palvelujentarjoajan kautta, verovaroin tuotetut palvelut ovat kaikille saatavissa ja lähiklinikat ovat julkisia palvelujen tarjoajia ja niitä lähipalvelujen tarjoajia.

Ei mennä terveys edellä, vaan raha sanelee ja osoittautuu useimmiten siten, että kalliimmaksi tulee, mikä on nähtävissä kaikessa. Järjenkäyttö sallittu myös päätöksenteossa ja sitä ei ole. Pysäköintiongelma on toinen iso asia mistä syystä tämä päätös pitää perua. Kuinka liikuntarajoitteiset tulevat jostain kaukaa? tai vanhemmat ihmiset? Riski sairastua kasvaa näillä toimin, ei mikään muu.

1918 iski Espanjan tauti, josta Korona on kaiketi polveutunut, Suomi ei ollut silloin eikä muutkaan maat siihen valmistautuneet, eivätkä nytkään olleet. Tosin voiko viruksiin oikeasti varautua, muuta kun hyvällä hygienialla? Niitä tulee ja menee ja niitä kestetään, jos kestetään. Kukaan ei täällä ikuisesti ole se on varma.

Se, että taloudellista ahdinkoa on tullut valtavasti, johtuu siitä, että ylireagointia on liikkeellä ja jatketaan vaikkei näitä viruksia maailmasta pois tulla saamaan ja vaikka tarkoitus onkin hyvä, vai onko? Tilannetta käytetään surutta joka paikassa hyväksi ja suurimman hinnan maksaa aina se pienituloinen ja työläinen, kaikki revitään siitä selkänahasta. Allekirjoita Kuntalaisaloite.fi

Kehoitus. Koska suurehkot väkijoukot suuressa määrässä edistävät täällä nykyään vallitsevaa influenssakulkutautia, kehoitetaan yleisöä karttamaan huvitilaisuuksia, joissa käy paljon kansaa, kuten elävienkuvienteattereita, yleisiä tanssitilaisuuksia sekä muita paikkoja.

Terveydenhoitolautakunnan ilmoitus julkaistiin Uudessa Suomessa 29.3.1919. Se oli keino yrittää torjua maailmalla ja Suomessa raivoavaa espanjantautia.

Lisäksi ihmisiä valistettiin hygienian tärkeydestä: peskää käsiä, välttäkää syljeskelyä. Koulujakin suljettiin, tosin usein vasta sitten, kun tauti oli jo levinnyt.

 

Satu Lehtola, sd, kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

29. loka, 2020

Säilytetään Ahtialan lähiklinikka, 

Lähetetty ESS, Uusilahti, Seutuneloset ja Omalähiö 27.10.20, EI julkaistu

Ahtialan terveysasema on toiminut vuodesta 1978 ja toiminut hyvin. Ei ole mitään perusteltua syytä lopettaa hyvin toimivaa terveysasemaa ja ruuhkauttaa jo entisestään ruuhkaisia Lahden kaupunginsairaalan tiloissa toimivia terveysasemia, kun Ahtialan asukkaille voidaan edelleen tarjota terveyspalveluja Ahtialassa. Laboratoriopalvelut tulee myös säilyttää lähiklinikan toiminnassa. Mitään säästöä siinä ei tulla saamaan, vain palvelujen taso huononee ja jälleen jäisi yksi rakennus, josta kuluja veronmaksajille, tyhjäksi.

Keskustan terveysasemien tiedossa olevat parkkipaikka ongelmatkaan eivät ratkea siten että asiakasmäärää lisätään eikä ole sitä rahaa rakentaa niitä parkkipaikkoja.

Ahtilassa asuu yli 11 000 asukasta lisäksi Tonttilasta ja Möysästä käydään Ahtialan terveysasemalla, jossa palvelu on ollut hyvää ja asukkaan saatavilla.

Ahtialan lähiklinikan keskittämispäätös tehtiin viime vuonna, vastustin päätöstä kyseisessä tilaisuudessa ja kirjoitin asiasta ESS 19.10.2019, että muitakin vaihtoehtoja on. Ahtialan Terveysasemalla on paljon käyttäjiä ja siellä myös laboratorio mikä purkaa keskustan laboratoriojonoja sekä palvelee Ahtialalaisia ja ne tulee säilyttää jatkossakin.

Terveysaseman lopettaminen ei ole hyvä päätös ja me ahtialalaiset vaadimme sen perumista. Olen avannut Kuntalaisaloite.fi aloitteen säilyttämisen puolesta, käykää allekirjoittamassa.

 

Satu Lehtola, sd, Kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

Ahtialan asukas