Arvot

Nykypäivän hektisessä menossa, Demokratian aate on mielestäni hukattu, suurempi painoarvo annetaan sille, kuinka hyvä olet esiintymään ja argumentoimaan mediassa, kun itse sillä asialla tai niillä arvoilla mitä sinulla on. On suuremmassa roolissa kenen joukoissa seisot tai mikä asia on sinä päivänä esillä, kun sillä ajetaanko kansalaisten asioita oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti.

Edustuksellinen demokratia, jota Suomessa toteutetaan, ei toteudu siten kun sen pitäisi. Äänestäjät valitsevat mm. neljän vuoden välein kuntavaaleissa edustajan, joka äänestäjän mandaatilla pitäisi asioita eteenpäin viedä. Kysymys kuuluukin, että meneekö asia siten?

Ajaako jo tai aikooko ylipäätään äänestämäsi ehdokas viedä asioita, siten kun vaalipuheissaan esille tuonut? Kannattaa tämä asia kysyä ennen kun äänestät seuraavan kerran, ovatko arvonne samankaltaiset, yhdenmukaiset. Ajaako se henkilö Demokratian määritelmän mukaisesti kansan asioita? Pitääkö hän sinun puoliasi? Yksinhän ei kukaan asioita politiikassa eteenpäin vie, vaan yleensä päätöksiä tehdään ryhmässä, jossa pyritään yksimielisyyteen. Näin tietysti ei mahdollinen kritiikki kohdistu vain yhteen henkilöön vaan koko puolueeseen.

Itse uskon  suoraan demokratiaan ja siihen että valta kuuluu kansalla, vaikka niinhän se ei meillä Suomessa mene, vaan tälläkin hetkellä meillä istuu hallitus ja joukko edustajia, jotka eivät kansan tahtoa toteuta, eivätkä kansan ääntä kuuntele. 

Edustuksellinen Demokratia antaa juuri tähän mahdollisuuden. Suora Demokratia on toteuttaisi kansan tahdon paremmin ja oikeudenmukaisemmin, kansalaisella olisi suora väylä vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ilman välikäsiä ja SDP:n puolueohjelmassakin se on ollut 1952 vuoteen asti mukana. Miksei enää?

Sanotaan, että metsä vastaa siten kun sinne huudetaan, itse en ainenkaan tälläistä vähempiosaisia ja jo entuudestaan pienituloisia, työntekijöitä ja työttömiä sortavaa hallitusta ole äänestänyt. Niiden, joiden päätöksiä täällä nyt toteutetaan, on asiat hyvällä mallilla itsellään. Sinänsä se ei ole huono asia, vaan se ettei hyväosaisten päättäjien joukko osaa nähdä päätöksiensä seurauksia, kun ovat tavallisen ihmisen asioista kaukana, eivätkä tahdo tavallisen ihmisen ääntä kuulla.

Siihen voi vastata seuraavissa kunnallisvaaleissa 2017 ja kansanedustajavaaleissa 2019. Maakuntavaalit saattaa tosin olla siinä välissä 2018 ja sinnehän pyrkii samat henkilöt jälleen kerran. Toteutuuko siinäkään demokratia? Kuntavaalit ovat vain muodollisuus ja Maakuntavaalit nostaa vain muutaman esille, joten viedäänkö kansaa jälleen kuin pässiä narussa. Toteutuuko demokratia sanan varsinaisessa merkityksessä? Tuskin jos valta keskittyy vain muutamalle!

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu