Kuka tietää ja kenelle kerrotaan

                       

Hyvinvointivaltioksi mielletään valtio, joka pitää huolen vähempiosaisistaan, joka verorahoilla tuottaa mm. julkiset terveys- ja koulutus, varhaiskasvatuspalvelut; kuten kuuluu ja tasaveroisesti kaikille kansalaisille. Nämä ovat ensisijaisesti nyt niitä mistä ollaan luopumassa, kilpailukyvyn takia! Kysynkin, kuinka voimme ihmisten terveydellä kilpailla? ja kuka siitä hyötyy? muu kun yksityinen terveyspalveluntarjoaja. Peruskoulutus ja varhaiskasvatuspalvelut sekä terveydenhuoltopalvelut ovat perusoikeus ja hyvinvointivaltion perusta eikä niistä pidä luopua.  

Tilannetta ei tule parantamaan mainospuheet päivähoitomaksujen poistosta, mikäli niistä kokonaan luovuttaisiin, otetaan se jostain muualta takaisin Valtion kassaan. Tosin vaalien jälkeen tämä mainospuhe unohdetaan.

Sipilän hallituksen myötä on tultu johtopäätökseen, että hyvinvointivaltiomme tulee liian kalliiksi ylläpitää, näin ollen se pitää purkaa ja lähteä täysin rinnoin markkinatalouteen mukaan. Mitä se siis käytännössä tarkoittaa, että ne heikompiosaiset, jotka ovat pitkälti yhteiskunnan tuottamien palvelujen ja toimeentulon varassa, vain heidän etujaan heikennetään, kuten on jo pitkän aikaa leikkauksia leikkausten perään tehty ja varakkaille, joilla on jo ennestään, annetaan lisää.

Valinnanvapautta on jo nyt, eikä se potilaan kannalta katsottuna muutu vapaudeksi valita mitä vain, vaan tietyn budjetin rajoissa mennään koko ajan.

Kikyn myötä luvattiin verohelpotusta kaikille veronmaksajille, vaikkei kaikkien lomarahoista kuitenkaan leikattu 30%, vain kuntien työntekijöiden, koska kuntien työntekijöiden alasajohan on menossa kovaa vauhtia eteenpäin. Ensin perustetaan kuntayhtymiä ja sen jälkeen Osakeyhtiöitä ja joka kerta henkilöstöä vähennetään, palveluja, jotka ovat kuntalaisen oikeus vähennetään ja uskotellaan että yksityinen palvelu olisi jokseenkin laadukkaampi ja parempi. Ainoastaan kalliimpi se on kuntalaiselle ja lisäksi yritykset, joita työntekijöiltä otetuin varoin tuetaan, eivät palkkaa työntekijöitä siten kun on esitetty.  

Kiky on voimassa kolme seuraavaa vuotta, saman ajan pitäisi nämä muodolliset verohelpotukset olla myös voimassa, nyt vielä EK yksipuolisesti purki muut sopimukset muttei KIKYÄ, missä Ay-liikkeen kannanotto?  Sopimus kun on kahden tai useamman osapuolen välillä sovittu pidettäväksi, niin miksi vain Kiky kestää kolme vuotta?

Moneen otteeseen, on tullut esiin, ettei kilpailukyky nouse, vaan pikemminkin heikentää sitä ostovoiman eli pienentyvien tulojen heikentymisen myötä, eivätkä yritykset ole palkanneet samassa tahdissa työntekijöitä mitä etuja on heikennetty heidän edukseen, kun yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa yrittäjälle ei auttaa heikompiosaisia. Yritykset kun ensisijaisesti palkkaavat yhteiskunnan maksaman palkkatuen turvin työntekijöitä tai ottavat ilmaiseen työkokeiluun toistuvasti työntekijöitä, sekö on yhteiskunnan kilpailukyvyn parantamista? Samalla kun maksetaan johtajille ja päälliköille suuria palkkoja.

Työväenliike on hyvinvointivaltio ajatuksen takana, kuinka moni tämän tietää? Julkisuudessahan on usein tuotu esille, kuinka vain työväenliike on hankala ja raskas kun taas työnantaja ja Valtio ovat joustavia ja ketteriä. Toisin sanoen työntekijöiden ja heikompiosaisten liikuttelu ja työehtojen alasajo pitäisi sallia täysin ja antaa vapaat kädet, laskea palkkoja, milloin nyt sattuu huvittamaan ja jos on sairas, voitaisiin heittää pihalle tuosta noin. Halutaan vain kuoria kerma päältä ilman, siihenhän pääministerimme pyrki, kun yritti ja edelleen yrittää perustuslakia mielensä mukaan muuttaa.   

Lahdessa Hyvinvointikuntayhtymä perustettiin säästösyistä ja mistä ne säästöt otetaan? Säästöjä ei ole tullut vaan kuluja.

Henkilöstölle ei kerrota juuri mitään, vain niille kenelle on työpaikat katsottuna valmiiksi, vaikka kaikille piti sijoituspaikat löytyä. Halu vain yksityistää kaupungin taholta kaikki mahdollinen julkisin verovaroin tuotettu palvelu on suuri.

 Satu Lehtola, sd

Kunnallisvaaliehdokas 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

20.01.2020 05:09

Taina Karjalainen

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.